Planlæg dit rygestop
Benjamin Franklin sagde en gang: ”Ikke at planlægge er at planlægge at mislykkes”. Det samme gør sig gældende for dit rygestop. Planlægningen er nemlig en lige så vigtig del af dit rygestop forløb som selve rygestoppet og fastholdelsen af det.
Overvejelsen
Første del af planlægningen handler om overvejelsen. Du tænker måske at denne fase er relativ kort – enten vil du stoppe eller også vil du ikke. Men jo mere du gennemtænker din overvejelser des større fundament for dit rygestop vil du have. I overvejelsesfasen begynder du nemlig allerede at arbejde med din motivation – som er den største faktor for om du opnår succes med dit rygestop. Jo mere motiveret du er des bedre resultater vil du opnå.
På en skala fra 1-10, hvor 10 er top motiveret, hvor motiveret er du så egentlig til at holde op med at ryge? Det kan godt være svært at sætte tal på, men prøv nu alligevel at mærke efter inden i dig selv.
Er du på 5 eller der under, så må du se i øjnene at du ikke er motiveret nok og du skal arbejde en del med din motivation før du er klar til rygestoppet.
Er du mellem 6-8 så er du godt på vej, men du bør stadig arbejde med din motivation, ellers risikerer du at blive en blandt mange i tilbagefaldsstatistikken. Arbejd videre med punkterne i denne artikel og se om ikke du øger motivationen helt automatisk.
Vi skal nemlig have dig helt op på 9-10 af motivationsskalaen før du er helt klar til dit rygestop.
Øg motivationen
Uanset hvor på motivationsskalaen du ligger, så bør du bruge disse motivationsøvelser for enten at øge eller styrke motivationen.
Beskriv i punktform hvorfor du ønsker at holde op med at ryge. I en moderne tid med computere, smartphones og tablets er det fristende at bruge disse enheder til at skrive på. Lad vær med det – gør det helt lavpraktisk og brug et stykke papir. Hæng papiret et sted hvor du ser det hver dag, både op til rygestoppet samt under rygestoppet.
Visualisering er en af de stærkeste kræfter til at øge motivationen. En nem måde du kan visualisere det på er at nedskriver hvordan du ser et liv uden cigaretter (denne gang må du gerne bruge din computer eller andet elektronisk til at skrive det på). Skriv i hele sætninger, og i nutid, som om du allerede har gennemført rygestoppet. Læs det hver dag op til rygestop dagen og forsøg at koble sanser på som hvordan ting dufter og smager bedre.
Beskriv dine rygevaner
Der er to ting der gør et rygestop svært. Det ene er selvfølgelig afhængigheden og de abstinenser der følger med et rygestop. Det andet er vanen – eller vanerne. For du har sikkert flere forskellige vaner som er forbundet med rygning.
Det kan være bestemte tidspunkter eller situationer. F.eks. når du starter bilen og kører på arbejdet, når du skal have dig en god kop kaffe eller når du drikker alkohol. Det kan også være når du er sammen med bestemte mennesker.
Hvis du beskriver de vaner og situationer hvor du altid plejer at tænde en cigaret, så kan du også lægge en modplan og finde en erstatning for hver vane.
Ryger du f.eks. når du er sammen med bestemte venner, så sig til dem at du er i gang med et rygestop og du ønsker deres hjælp så du ikke ryger. Ryger du sammen med dagens første kop kaffe så prøv at erstat den første kop kaffe med noget andet – f.eks. sort te (som i øvrigt også indeholder koffein).
Finder du vaner som af en eller anden årsag bliver svære at bryde eller finde en erstatning for, så kan det være her du skal bruge et nikotin supplement, som f.eks. nikotin tyggegummi, en inhalator eller måske en el cigaret.
Undlad at erstatte dine rygevaner med andre usunde vaner som at spise sukkerholdigt tyggegummi eller slik. Rygestoppet vil nemlig påvirke dit stofskifte og det betyder for lagt de fleste at de tager en smule på i vægt.
En sidste og overset måde at bryde vaner på er ved at bruge hypnose. Selvom der efterhånden findes en del succeshistorier hvor rygere har brugt hypnose mod rygning siger en undersøgelse fra 2011 lavet af Epinion at kun 2% har forsøgt sig med den slags alternative behandlinger.
Forbered bump og tilbagefald
Et rygestop er ikke nemt men du skal tillade dig selv at fejle i hvert fald så længe du er indstillet på at lære af fejlene og er vedholden i dine rygestopforsøg.
Hvis du er bevidst om de udfordringer du kan støde på hen ad vejen, som f.eks. de rygevaner du beskrev før, så har du også nemmere ved at styre uden om dem eller komme op på hesten igen hvis du skulle falde i.
Den første måned til halvanden er den periode hvor du har størst risiko for tilbagefald, og efter 6 måneder som røgfri er risikoen aftaget betydeligt.
Sundhedsstyrelsen har lavet nogle undersøgelser der viser at man typisk tager 3-6 kilo på efter et rygestop. Nikotin øger nemlig din forbrænding, så når du får mindre nikotin vil din krop også forbrænder mindre. Vær derfor bevidst om at du kan tage på i vægt.
Vær opmærksom på at stressede situationer vil udløser en stor trang til at ryge. Sørg så vidt muligt for at undgå disse situationer. Er de f.eks. arbejdsrelaterede så tal med din arbejdsgiver om hvordan i kan undgå at der opstår stressede situationer. Det handler i høj grad om at planlægge sig ud af dagen.
Er det privat der opstår stress, så skru ned for tempoet. Accepter at du ikke kan nå det hele og så sørg for at gøre din dagligdag så simpel som mulig ved at planlægge alle faste ting som indkøb, lejeaftaler for børnene, rengøring osv.
Men det behøver ikke kun være stressede situationer hvor rygetrangen kan opstå. Også afslappede situationer, som f.eks. ferier, fester eller hygge med vennerne. Igen vær forberedt på disse situationer kan opstå, og lad vær med at friste dig selv unødigt.
Et sidste ting du skal forberede dig på er hvad du skal gøre hvis du falder i. Selvom det lyder underligt og kan virke demotiverende og så det ikke det samme som at give dig selv en god undskyldning eller dig selv tilladelse til at starte igen. For du skulle jo lære af dine fejl, ikke?
Ved at forberede dig på at situationen kan opstå, så kan du også meget nemmere se dig selv i spejlet dagen efter og sige til dig selv: ”Jeg er stadig ex-ryger. Nu ved jeg bare, at her er en forhindring som jeg må styre uden om fremover.”
Hold fokus på rygestoppet
Du har sikkert taget beslutning om rygestop fordi du gerne vil have en sundere livstil. Men pas på med at omlægge hele din livsstil på en gang. Bryd kun en vane ad gangen. Dvs. har du besluttet dig for at stoppe med at ryge nu – så hav kun fokus på det. Ja – du vil med al sandsynlighed komme til at tage på i vægt når du stopper med at ryge. Men den vægt kan du altid smide efterfølgende, når du har fået kontrol over rygestoppet.
Ellers læs vores tips til at holde vægten efter rygestop.
Hvornår skal du stoppe
Nu har du forberedt dig så godt du kan og så er det tid til at beslutte dig for hvornår du vil stoppe. Det er populært at have rygestop som nytårsfortsæt. Værd at tænke over er at januar måske ikke den bedste måned at starte et rygestop. Her kæmper mange med mange andre ting så som at komme af med de ekstra kilo som man tog på i december. Men på den anden side behøver et nytårsfortsæt jo ikke udleves i januar.
Men uanset hvornår på året du beslutter dig for at stoppe, så vær sikker på du er top motiveret og klar til rygestoppet.
Beslut hvordan du vil stoppe
Der er flere måder, og mange af dem har vi allerede været inde på i nogle af afsnittene. Vi har skrevet artikler som beskriver de enkelte metoder nærmere, så lad os ridse dem op her:
- Tag en kold tyrker
- Få hjælp med hypnose
- Brug medicinske rygestop piller
- Erstat rygningen med en elektronisk cigaret
- Få hjælp fra et af de offentlige gratis tilbud
- Brug nikotin supplementer som plastre eller tyggegummi
Vi vil her på Rygestop-Hvordan.dk ønske dig al mulig held og lykke med dit rygestop.
Vi vil blive super glade hvis du kom med en tilbagemelding om hvordan dit rygestop er gået – uanset om det er gået godt eller skidt. Det kan måske hjælpe andre med at få succes med deres rygestop. Så skriv endelig en kommentar her under eller andre steder på hjemmesiden.