Bange for vægtøgning efter rygestop

28 nov 2011 af

Mange er bange for at tage på i vægt hvis de holder op med at ryge.  Og det er helt forståeligt, for der er bestemt noget om det.

I følge sundhedsstyrelsen, tager eksrygere typisk 3-6 kg på efter de er holdt op med at ryge, hvis de vel og mærket forstætter med at leve på den samme måde som de altid har gjort. Dvs. de spiser den samme kost og dyrker samme mængde motion – hvis nogen overhovedet. Der er også få som tager mere end 6 kg på, men det skyldes typisk at de ændre madvaner, f.eks. spiser oftere og mere usundt.

Grunden til du kan tage på efter du stopper med at ryge, er fordi nikotinen i cigaretterne påvirker dit nervesystem og frigiver adrenalin. Og når adrenalinen strømmer rundt i kroppen får man et højere energiforbrug som øger ens forbrænding.

Så hvis du er bange for at øge vægten efter rygestop, så skal du også ændre din livsstil på andre områder. Her er tre områder du kan sætte ind:

  • Motion. Hvis ikke du motionerer dagligt, så lav 15 minutters motion hver dag. Det kan være en cykeltur, en kort løbetur eller en powerwalk.
  • Spis sundere. Sørg for at spise mere grønt og mindre fedt i dine hovedmåltider.
  • Skær ned på sukker. Hold dig helt fra sodavand, juice, slik og andre søde sager. Drik i stedet masser af vand og spis grøntsager eller frugt. Mange er glade for gulerødder når de holder op med at ryge. Skræl 5-10 gulerødder og læg dem på køl i en plastikbøtte med vand i, så holder de sig friske hele dagen. Det samme kan du gøre med æbler skåret i både.

Jo flere vaner du vil ændre på een gang,  jo svære bliver det og jo mere motivation skal du have. Derfor kan der være god ræson i at du deler ændringerne i din nye livsstil op  i flere perioder. Start f.eks. med at spise sundere og når det er blevet til en god vane, så stop med at ryge, og endelig kan du begynde at motionere. Du kan også begynde med dit rygestop og når det er stabilt, så motionen og herefter tage hul på at spise sundere.

Er du interesseret i flere studier så tag kontakt til Sundhedsstyrelsen, som i 2004 udgav et 46 siders literaturstudie i Rygestop og vægtforøgelse.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Bange for vægtøgning efter rygestop, 100% based on 1 rating

Relaterede indlæg

Del dette

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *