Kickstart dit rygestop med nikotinplaster
Det skal du vide
Forskere, læger og helt almindelige mennesker, er efterhånden meget klar over hvor usund rygning er, og hvor meget det egentlig skader kroppen. Flere og flere vælger derfor i dag også at kvitte smøgerne, så de kan passe på deres helbred.
Mange ved også at hvis man har været ryger i mange år, kan det være en rigtig svær, ja nærmest uoverskuelig opgave at stoppe med at ryge. Heldigvis er der måder hvorpå du kan få hjælpe til at stoppe med at ryge. Et af de mest populære hjælpemidler er nikotinplasteret. Dette ”hjælpemiddel” vil vi gå mere i dybden med herunder, hvor vi forklarer om alt fra hvad det er og dets fordele til evt. bivirkninger.
Hvad er nikotinplaster?
Nikotinplaster er et lille plaster du sætter direkte på huden, som afgiver små doser af nikotin til din krop, gennem huden. Nikotinplaster kan hjælpe dig til at kvitte smøgerne, fordi du stadig får nikotinen ind i kroppen, men uden at ryge. Du kan derfor langsomt trappe ned på hvor mange plastre du bruger, og på hvor højt indhold af nikotin der er i plastrene, indtil din krop ikke længere er afhængig af nikotin. Samtidig slipper du for at få alle de skadelige stoffer fra cigaretterne ned i dine lunger, så de får en chance for at begynde at få deres styrke tilbage.
Nikotinplasteret kan fås med forskellige mængder nikotin, som reguleres alt efter hvor meget du har røget før. Det vil sige at hvis du går fra at ryge lad os sige to pakker dagligt, vil det i starten være nødvendigt med et plaster med højt indhold af nikotin fordi din krop har været vant til dette. Går du i stedet fra at ryge, lad os sige 5 – 7 cigaretter om dagen, behøver du ikke et plaster med helt så højt indhold af nikotin. Dette kan også reguleres fra dag til dag alt efter hvor svær din rygetrang er.
Har du altid røget meget mere til fester end til hverdag, kan du have en pakke plastre til hverdagen og en pakke plastret til fester hvor din rygetrang er ekstra stor.
Hvordan bruger jeg nikotinplaster?
Plasteret skal sættes et sted på kroppen hvor der ikke er hår, så det sidder bedst muligt fast. Dette kan være på ryggen, overarmen, hoften, brystet osv. Det er derfor nemt at have plasteret siddende, sådan at ingen kan se det. Husk at huden skal være helt tør og uden cremer, så sidder plastret bedst fast.
Et plaster skal gerne sidde på 24 timer i døgnet for at mindske din rygetrang. Efter 24 timer udskifter du plasteret med et nyt. Huden kan blive irriteret der hvor plasteret sidder, så det anbefales at du flytter rundt på positionen af plasteret, og lader der går minimum en uge, mellem at plasteret sidder samme sted. Du kan eventuelt have en lille logbog hvor du skriver ind hvor plastret har siddet, sådan at du kan holde styr på dette og undgå irriteret hud.
Hvorfor skal jeg vælge et nikotinplaster til rygestop?
Nogle få rygere kan tage en kold tyrker og simpelthen bare kvitte smøgerne fra den ene dag til den anden. De fleste rygere har dog meget svært ved dette. Mange falder især i, når de er i sammenhænge hvor mange ryger, og har derefter også svært ved at holde sig fra cigaretterne efterfølgende. De fleste behøver altså hjælp på den ene eller den anden måde. Og mange vælger også at benytte sig af flere hjælpemidler oveni hinanden.
Der findes mange forskellige former for hjælp til rygestop, nogle tyr til hypnose, andre tygger nikotintyggegummi, nogle bruger nikotinplaster, og andre gør noget helt andet. Der findes ikke en gylden opskrift på det perfekte rygestop, så det er også noget med at prøve sig frem og finde ud af hvad der fungerer bedst for dig. Måske er dette lige netop nikotinplaster. Det har i al fald vist sig at være den rette metode for mange eks-rygere i dag. Herunder ser vi nærmere på de mere præcise fordele ved denne rygestopmetode.
Fordele ved at bruge nikotinplaster
Nikotinplasteret siges at fordoble din chance for et fuldt rygestop. For det første får din krop den nikotin den er så afhængig af, og for det andet er plastret er ikke særlig stort, så du kan nemt gemme det på kroppen, hvis du ikke ønsker at folk skal se det. Så undgår du en masse spørgsmål omkring det.
Hvis du har meget stor rygetrang, og er vant til at ryge rigtig mange cigaretter om dagen, kan du kombinere nikotinplasteret med nikotintyggegummi eller sugetablet, indtil din krop begynder at vænne sig til ikke at ryge. Du må dog ikke anvende to nikotinplastre på samme tid.
Mange rygestops coaches anbefaler også at du har noget at beskæftige både fingrene og munden med i kombination med nikotinplastret, fordi din krop har været så vant til dette. Det kan være ganske almindeligt tyggegummi du tygger, eller du kan gnave på en lakridsrod. Til fingrene kan det være en god ide at have en blyant, kuglepen eller noget andet aflangt du kan holde mellem fingrene engang imellem. Alt dette tilsammen vil gøre dit rygestop lettere og hurtigere, og vil gøre dig mindre irritabel i den periode du stopper med at ryge.
Det kan være en god ide at lade din omgivelser vide at du er i gang med et rygestop, da det er almindelig kendt at man godt kan blive ekstra irritabel, og måske have en lidt kortere lunde end normalt, når kroppen pludselig ikke får det den er så afhængig af. Derfor vil det hjælpe dig hvis dine nære venner og din familie ved at du er i gang med at kvitte smøgerne, så de nemmere forstår hvorfor din lunde lige er kort i en periode. På den måde undgår du også at dine venner eller familie der stadig ryger, byder dig en cigaret, hvilket bare vil skubbe endnu mere til din rygetang.
Det er også vigtigt at du fortæller din familie hvis du bruger nikotinplaster, sådan at de ikke bliver nervøse over de bivirkninger du måske vil opleve. Du kan eventuelt læse om bivirkningerne ved nikotinplaster, sammen med dem, så de ved hvad du måske vil gennemgå.
Bivirkninger ved nikotinplaster?
Der findes selvfølgelig en række bivirkninger ved at bruge nikotinplaster, da det stadig er noget kemisk der kommer ind i din krop. Sammenligner du dog bivirkningerne med de skader rygning gør ved din krop, vil bivirkningerne oftest ikke se så slemme ud som rygningens bivirkninger. Bivirkningerne stopper også når du stopper med at bruge plasteret, mens rygning skader på længere sigt, og skaderne ved rygning tager meget længere tid for kroppen at komme af med.
Du skal selvfølgelig altid kontakte en læge hvis du føler at bivirkningerne er meget slemme og du bliver nervøs for at noget er rigtig galt.
Almindelige bivirkninger
Det er en god ide at være opmærksom på bivirkningerne sådan at du ikke blive forskrækket når/hvis de kommer. Nogle af de meget almindelige bivirkninger kan være uro og rastløshed i kroppen samt en følelse af nervøsitet og problemer med at koncertere dig. Du vil måske opleve søvnbesvær i den første tid. Det er samtidig også meget almindeligt at din hud vil blive irriteret og rød, der hvor plasteret sidder, og netop derfor bør du ikke sætte plasteret det samme sted hver gang. Din hud skal have tid til at hele og ånde igen.
Du kan få hovedpine, føle dig svimmel, få ondt i maven og få kvalme, men dette kan oftest mindskes hvis du får noget mad og vand.
Sjældnere bivirkninger
I mere sjældne tilfælde er der en række mere forstyrrede bivirkninger. Du kan føle dig nedtrykt eller forvirret. Du kan få et sløret syn og føle dig forvirret. Du kan også opleve en prikkene fornemmelse i huden, specielt der hvor du bruger plastrene. Du kan opleve hjertebanken eller hedeture, eller uregelmæssig puls.
Hvis du bruger andet medicin på dagligbasis, bør du kontakte din læge inden du begynder at bruge nikotinplaster, sådan at du er sikker på at de to ikke modarbejder hinanden, eller giver dig kraftigere bivirkninger. Samtidig bør du også snakke med din læge hvis du har behov for at bruge nikotinplaster i en længere periode, da det ikke anbefales at bruge det i mere end 6 måneder.
Hvis du er i tvivl om noget, eller føler at bivirkningerne er meget kraftige, kan du altid kontakte din læge. Måske har plasteret en for høj dosis af nikotin, eller måske er der noget du er allergisk overfor noget i plasteret.
Din læge kan også guide dig i forhold til om bivirkningerne er unormale, eller om der ikke er noget farligt ved det, sådan at du kan have mere ro i maven omkring brugen af plasteret. Hvis din læge vurderer at det ikke er sundt for dig at bruge nikotinplaster, kan han eller hun guide dig til et andet produkt der kan hjælpe dig med dit rygestop.
- Erstat rygning med en hobby - september 17, 2024
- Beskyt Dit Hjem Mod Radon: Hvorfor Måling og Forebyggelse Er Så Vigtigt - august 28, 2024
- Erhvervsrengøring – vigtigheden af en ren arbejdsplads - august 8, 2024