Rygestop dag for dag - Hvad kan du forvente?

Du har valgt at lægge cigaretterne på hylden. Men hvad nu? Hvad kan du forvente, at der kommer til at ske? For de fleste er et rygestop forbundet med noget der er utrolig hårdt. Det kræver mod, udholdenhed og en stor indre styrke.

Og ja, de første dage og uger er også hårde – især hvis du har røget i mange år. Men idet du stopper med at ryge, vil du også opleve en masse fordele – herunder en forbedret smags- og lugtesans, en bedre blodcirkulation og meget mere.

Den gode nyhed er at mange af disse fordele indtræder ret hurtigt – langt hurtigere end du måske lige regner med. Allerede 1 time efter at du røg din sidste cigaret, vil din puls normaliseres og dit blodtryk falde.

Og blot 12 timer senere vil kroppen have renset sig selv for carbon monoxide – en skadelig gas der findes i cigaretrøg.

Også i dagene efter at du er stoppet med at ryge, vil der ske en lang række ændringer i din krop. Det er dog også her at det for alvor begynder at blive hårdt, og vil du klare dig igennem den første uge, kan det blive nødvendigt at finde din indre kriger frem…

Hjælpemidler

Indholdet i denne boks er reklame

Dag #1: Stærk rygetrang

Dagen derpå kan få mange føles som at have tømmermænd efter en vild bytur. Det er ikke ualmindeligt at have ondt i hovedet, have svært ved at koncentrere sig og måske endda føle at man er ved at få influenza.

Førstedagen er for mange også forbundet med frygt. Hvad kommer der til at ske? Hvor slemt bliver det egentlig? Vil jeg klare mig igennem dagen uden at tænde en cigaret? Eller vil jeg give op og være til grin overfor både familie og venner?

Ja, disse tanker er ret almindelige. Og for nogle kan de måske virke direkte skræmmende. Du behøver dog ikke at gøre noget ved dem. Du kan blot observere dem og lade dem passere – ligesom skyerne på himlen.

Selvom den første dag kan være ret hård, vil du dog allerede her opnå flere forbedringer. Din risiko for at få et hjerteanfald reduceres, og det bliver nemmere at være fysisk aktiv.

Da fysisk aktivitet udløser nogle af de samme stoffer i hjernen som nikotin, kan det være en god ide at indføre daglig motion allerede på dette tidspunkt. På den måde vil det være nemmere at komme igennem dit rygestop, da den fysiske aktivitet bliver en erstatning for cigaretterne.

Dag #2: Den værste

Selvom den første dag er hård, oplever de fleste at andendagen er endnu hårdere. Trangen til nikotin kan føles næsten ubærlig, og det er meget almindeligt at føle sig rastløs og irritabel. Du har måske svært ved at tage dig sammen, ved ikke rigtig, hvad du skal give dig til og oplever at humøret svinger meget.

For at komme igennem dag #2 bør du fortsætte med at holde dig fysisk aktiv. Det behøver ikke at være noget stort og voldsomt. Blot en gåtur kan gøre en stor forskel og hjælpe dig til at genfinde roen.

Den bedste strategi er at bevæge dig sammen med andre. På den måde fjerner du nemlig din opmærksomhed fra rygetrangen til den samtale, du har med et andet menneske – samtidig med at du afhjælper den nagende rastløshed og indre uro.

Klarer du dig igennem andendagen, kan du nyde gavn af både bedre smags- og lugtesans samt bedre vejrtrækning. Det går tydeligvis i den rigtige retning, og herfra bliver det kun bedre.

Dag #3: Ikke mere nikotin i kroppen

Pyha. Det værste er overstået. På tredjedagen er der nemlig ikke mere nikotin i kroppen, og abstinenserne vil have nået sit højdepunkt. Dag #3 er dog stadig hård. Bliv ikke overrasket, hvis du fortsat har meget slemt hovedpine, føler dig irritabel og humøret svinger meget.

Glæd dig til gengæld over, at det fra nu af kun bliver nemmere og nemmere for hver dag, der går, og at din generelle sundhed forbedres i et hastigt tempo. Her på tredjedagen vil du bl.a. opdage, at det er nemmere at trække vejret, og at din lungefunktion er bedre, end den har været i lang tid.

I de kommende dage vil du kunne se frem til både kortere og færre perioder med abstinenser. Fem til otte dage efter at du er stoppet med at ryge, vil du typisk kun have 2 daglige perioder med abstinenser, og de varer i gennemsnit kun 3 minutter.

Den første uge er altså uden tvivl den værste. Når den er overstået, vil det være forholdsvist nemt at holde fast i dit rygestop. Så væbn dig med tålmodighed, og find din indre styrke frem. Så skal det nok lykkedes.