Der er mange fordele ved rygestop, men det er ikke nemt at gennemføre succesfuldt. Her har du en række gode råd til rygestop, som kan hjælpe dig med at holde motivationen høj og komme godt igennem din rygeafvænning.

Tip 1

Hvis du vil stoppe med at ryge så skal du selvfølgelig smide alle dine cigaretter ud. Men smid også alle andre ryge relaterede ting ud f.eks. dine lightere, tændstikker og aksebærer.

Tip 2

Gem de penge du ville have brugt på cigaretter i et glas – et synligt sted du kommer tit. Det kan f.eks. være i din entre, hvor du tager din jakke og sko på. Hver gang du ser glasset med penge i vil det styrke din motivation i at du gør det rigtige. Brug så pengene på noget godt. Tag ud og spis, gå i biografen eller få dig nogle andre oplevelser. Husk at beløn dig selv ofte – minimum en gang om måneden.

Tip 3

Tyg sukkerfrit tyggegummi eller måske nikotin tyggegumme. Du skal blot være opmærksom på at nikotin tyggegumme er lige så vanedannende som cigaretter, så sørg for gradvist at skære ned, hvis du vil bruge nikotin tyggegummi.

Tip 4

Man plejer at sige det tager 21 dage at bryde en vane. Prøv derfor for at finde nogle nye rutiner eller (gode) vaner som du kan lave i stedet for at ryge.

Tip 5

Hvis du har brug for noget i munden eller i hånden så brug en tandstik eller et sugerør. Sugerøret er godt fordi du kan suge – det er dog langt fra det samme som en cigaret, men du kan få noget af sugefølelsen frem.

Tip 6

Stop sammen med en anden. Har du en rygestop partner vil I kunne hjælpe hinanden gennem den svære tid. Lad vær med at sætte væddemål op, som siger når den ene falder i, så skal man give den anden en pris eller præmie. Dette er demotiverende og I fjerner fokus fra det vigtige.

Tip 7

Undgå stress. Der er mange som ryger så snart de føler stres. Hvis der er stresset på arbejdspladsen, så brug et nikotin supplement f.eks. et nikotin plaster eller nikotintyggegummi (bare husk tip nr. 2).

Tip 8

Undgå alkohol og kaffe de første tre uger da det øger din lyst til at ryge.

Tip 9

Næsten alle som har prøvet at holde op med at ryge, har også prøvet at falde tilbage. Sker det for dig, så undgå at se dig selv som en taber. Du må op på hesten igen omgående og genstarte dit rygestop. Prøv at nedskriv de fordele ved rygestop du kan komme på og se om ikke det motiverer dig igen. Men husk på hvad det var der fik dig til at ryge igen og undgå så lignende situationer i fremtiden.

Tip 10

Indfør røgfri zoner i dit hjem, på dit arbejde og i din dagligdag. Ryger du f.eks. meget i køkkenet, så beslut at der ikke længere må ryges i køkkenet. Ryger du på arbejdet, så lad helt være med at tage cigaretterne med på arbejdet.

Har du andre gode råd til rygestop, så skriv en kommentar nedenfor.