Sundhed er blevet en moderne trend, og det kan man grine af, hvis man vil, men det er bestemt ikke tilfældigt, for sundhed er langt hen ad vejen fundamentet for et langt og godt liv. Ved at holde sig sund og skarp kan man nedsætte risikoen markant for en lang række livsstilssygdomme, der potentielt kan skære mange år af ens levetid. Derfor er der ikke andet end god grund til at bruge 2021 som en anledning til at booste sin sundhed.

Imidlertid er det ikke altid lige nemt at finde hoved og hale i alle de ting, der er rigtige at gøre – så her kommer fire tips til et sundere 2021.

Stop med at ryge

Første punkt på dagsordenen er at kvitte smøgerne, uanset hvor svært det måtte vise sig at være. Det er bevist i adskillige studier, at rygning dræber, og selvom man måske undgår lungekræften, vil ens krop stadig have lidt store skader.

I dag er man tilstrækkeligt oplyst til at være udmærket klar over det farlige ved cigaretterne, men det betyder desværre ikke, at der ikke er nogen, der ryger. Til gengæld betyder det, at der er kommet rigtig mange hjælpemidler på markedet for hvem, der gerne vil stoppe med at ryge – så det gælder dybest set bare om at komme i gang med rygestoppet, og jo før, jo bedre. 

Gør noget godt for din nattesøvn

De fleste kender ordsproget om, at ”uden mad og drikke dur helten ikke”, og det er sandt. Til gengæld er det ligeså sandt, at helten ikke dur uden søvn, for hvis man tager et menneskes søvn, svarer det ret hurtigt til at tage dets livsgrundlag.

Voksne mennesker skal som tommelfingerregel sove 7-8 timer om natten, men alt for mange danskere har desværre problemer i den forbindelse. Det er således uhyre vigtigt at gøre noget ved problemet, hvis man lider af søvnbesvær, og man kan starte med at købe en god Emma Madras, der kåret som bedst i test af Testfakta.

Tag cyklen

Klimaet brænder, men det samme gør kalorierne, hvis man tager sin cykel i stedet for bilen. Det er en supergod måde, hvorpå man både hjælper med at reducere sin CO2-udledning og samtidig får rigtig fin motion.

Arbejder man længere end 14 kilometer væk fra sin bopæl, er det måske lige ambitiøst nok at cykle hver vej, og i det tilfælde kan man overveje, om man skal tage cyklen den ene vej og offentlig transport hjem.

Husk grøntsagerne

Fjerde og sidste tip handler om ens kost og madvaner, for der er ingen tvivl om, at det er vigtigt at hælde det rette brændstof i tanken. Propper man sig konstant med fed mad som chips og store bøffer, vil ens sundhed ret hurtigt komme til at afspejle det.

Følger man derimod de officielle kostråd, som både er sunde for én selv og samtidig med til at hjælpe klimaet, vil det også kunne ses på kroppens tilstand. Grøntsager, grøntsager, grøntsager – eksperterne kan ikke gentage det nok, for det er bare ekstremt vigtigt at fokusere på det grønne på tallerkenen og bevæge sig væk fra kødet. Vegetarretterne er i den grad ved at vinde frem, så mangler man inspiration, er der masser af gode retter at finde på både nettet og i kogebøger.

Latest posts by Henriette Jensen (see all)