Nu er det nu. Tiden er kommet til, at du skal stoppe med at ryge. Måske har du forsøgt at stoppe før, eller måske er dette dit første (og forhåbentligt sidste) rygestop. Der er rigtig mange gode grunde til at lægge smøgerne på hylden, men det er desværre ikke ensbetydende med, at det er nemt. Rygning er nemlig en rigtig grim vane, som det kan være pokkers svært at slippe af med igen.

Det er dog værd at forsøge, for et rygestop er ikke kun en fordel for dit helbred – du sparer også rigtig mange penge, som du kan bruge på noget sjovere. Herunder får du tre gode råd til at lykkes med dit rygestop.

Fortæl folk at du er stoppet med at ryge

Når du lægger smøgerne på hylden, kan det være fristende at holde det hemmeligt for din omverden. For hvad nu hvis, du ikke lykkes? Det ville være så pinligt at skulle indrømme, at du har fejlet. Risikoen for at mislykkes med et rygestop bliver dog større, hvis du ikke fortæller det til dine venner og din familie.

Det kan desuden være en god idé at melde dine ønsker klart ud for din omgangskreds. Vil du gerne snakke om dit rygestop, eller er det noget du helst bare vil gøre uden det store fokus? Er der noget, dine venner og bekendte kan gøre for at hjælpe dig? Hjælp dem med at hjælpe dig bedst muligt.

Hold dig beskæftiget

Det er helt naturligt at blive lidt rastløs, når man stopper med at ryge. Dine hænder kan pludselig føles meget tomme, når du ikke har en cigaret kilet fast mellem fingrene mere.

Derfor er det vigtigt at finde noget, der kan holde dig beskæftiget. Det kan f.eks. være motion, som du sikkert ovenikøbet vil opleve, bliver noget sjovere i takt med, at du øger din lungekapacitet gennem rygestoppet. Det kan dog også sagtens være en mere stillesiddende hobby, hvor dine hænder og din hjerne er beskæftiget. Det er sådan set helt underordnet, hvad det er, så længe det afleder dine tanker fra rygningen.

Find noget andet du kan putte i munden

Når du stopper med at ryge, kan du få behov for at finde noget andet at putte i munden. Der er mange, der har stor succes med at tygge tyggegummi, enten med eller uden nikotin, da det holder munden beskæftiget. Andre igen begynder at gumle gulerødder i massevis eller sutter på sukkerfri bolsjer. Måske har du bare brug for noget at gå og sippe til i løbet af dagen.

Hvis du drikker kaffe, kan du f.eks. investere i et Bodum termokrus, så du kan have en kop varm kaffe med dig i dine daglige gøremål. Du skal dog lige være opmærksom på, at et rygestop betyder, at du ikke kan tåle helt så meget kaffe som før, så du skal være lidt varsom med mængden.

Til gengæld er sådan et termokrus smart, da du også kan have det med i bilen – og det er altså praktisk, hvis du nu skulle være så uheldig at få brug for autohjælp i Danmark.