Rygning er lækkert, sejt og ekstremt vanedannende. Det er cigaretten på vej på jobbet, til fyraften, efter den første øl og når vasketøjet er pænt foldet sammen.

Rygning er en vane og en afhængighed. Rygning skader dig, dine omgivelser og jeres fremtid på livet. Den er ikke sjov eller underholdende at følges med til livets sidste dans.

Cigaretten startede som noget sjovt, men den slutter meget alvorlig. Hvorfor så ikke tage afslutningen ud af egen hånd? Hvorfor ikke selv bestemme, hvornår den sidste cigaret er røget? Hvorfor ikke stoppe rygetrangen til med en røgehobby?

Rygetrangen kommer i kedsomhed

Hvornår tænder du en cigaret? Når du lige har en pause, når du bliver mindet om trangen, når det passer på dagen eller når du læser en artikel, der beskriver din rygetrang.

Når rygning har stået på over en længere årrække, er det ufattelig lidt selvkontrol rygeren har tilbage. Rygning på film, på tekst eller bare tanken om cigaretten har magten over dig.

Det er ikke længere i dine hænder at bestemme, hvornår cigaretten tændes og hvornår den bliver i lommen, det er cigaretten selv.

Hvad i alverden skal du så gøre? Du vil gerne stoppe og du vil gerne se, hvordan dine børnebørn kommer til at se ud. Så læg cigaretten fra dig med en hobby.

Vanerygningen kan du vænne dig af med ved købe en erstatning for cigaretten, du kan bruge i pausen, for og efter arbejde og når du ser film.

Men cigarettrangen derhjemme. Når du ligger på sofaen og bare prøver på at fokuserer på noget andet, hvordan slukker du den?

Find noget underholdende

Kom op fra sofaen og kom i gang med noget andet. Ligger du stille på din sofa og kigger ud i luften, er det klart at cigarettrangen gennemsyrer dig.

Hvis dit fokus er frit, søger det hen til din gamle vane, din gamle gode ven. Har du derimod fokusset rettet på et godt projekt, kan du holde trangen ved døren.

Det kunne være med røgeovne. Du udskifter såmænd bare en nikotindræbende og tjærebefængt røg ud med en anden ikke-sundhedsskadelige røg.

En røg, der fremmer dine smagsløgs kunnen i stedet for det modsatte.

Når du står foroverbøjet over din ny smarte røgeovn, har du masser at se til imens. Den varmrøget laks, skinke eller aubergine står vel ikke alene på menuen.

Du har hænderne fulde af grøntsager, knive, skærebræt og videre derudaf. Du har ikke engang tid til en cigaret, hvis lysten skulle melde sig.

Tag det en dag ad gangen

Hobbyen er selvfølgelig ikke den eneste løsning.

Som du nok allerede er bevidst om, tager de fleste rygere en del vægt på, når du stopper med at ryge. Trangen til cigaretten udfyldes med mad.

Det er dog ikke noget at være bange for. Du skal nok genfinde den rette vægt, når du har fået cigaretterne lidt på afstand.

Det vigtige, som du skal fokusere på lige nu, er dagene. Tænk ikke på, at du aldrig skal ryge igen, at det virker uoverskueligt og at du aldrig kommer igennem det.

Tag det en dag ad gangen.

Latest posts by Henriette Jensen (see all)